• آثار تاریخی

    مقبره عبدل آباد

        در فاصله 25 کیلومتری جنوب خاوری بردسکن در روستای عبدل آباد «شهر قدیمی و باستانی»  قراردارد این بنا و بقعه آجری به ارتفاع 13/20 سانتیمتر می باشد که گنبدی بر فراز آن ساخته شده است و فضای داخلی آن درقسمت زیر گنبد مخروطی و بخشی از دیواره‌های داخلی با هشت طاق نمای درونی گچبری‌های ساده و لوزی است این متعلق به قرن هفتم هجری قمری می باشد و به شماره 10908 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.



    آب انبارسید باقر

        در مرکز بردسکن و در نزدیکی مسجد بازار این شهر بنای آجری از دوره قاجاریه باقی می باشد که به همت مردی خیر و فاضل بنام سید باقر موسوی ساخته شده و به همین نام مشهور است. ساختار معماری این آب انبار دارای 22 پله‌ی آجری ورودی به پاشیر آب انبار را امکان‌پذیر می سازد و از ویژگی‌های بارز آن وجود 2 بادگیر بسیار زیبا یکی بادگیر 4 طرف بر فراز گنبد مخروطی آب انبار و دیگری به ارتفاع 3 متر از پای دور کنبد مخروطی به جهت شرق ساخته و ورود هوای مناسب را به مخزن امکان پذیر می سازد که نقش به سزایی در سرد ماندن آب مخزن داشته است و این بناء به شماره 11034 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


    مسجد جامع کوشه

        این بنای مذهبی در 11 کیلومتری جنوب بردسکن و در روستای کوشه «گلستان» واقع شده است. فضای درونی مسجد متشکل از 6 شبستان ستوندار با پایه‌های چهارضلعی به ابعاد 1/60 متر ساخته شده است و بر رأس پایه‌ها گنبدی با ظاهر ساده و بسیار زیبا با آجر که نمادی از مأذنه می باشد به چشم می خورد در درون حجره دوم محرابی در وسط ستون با گچبری ساده تزئین شده. این بناء به همت خانمی به نام معصومه فرزند علی جمعه همسر مرحوم محسن نژاد با پول چرخ ریسی به سال 1294 هجری شمسی ساخته شده و هنوز مورد توجه مردم است و نماز جماعت در آن اقامه می شود. به شماره 6651 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


    مناره فیروز آباد

        اولین بنایی است که در شهرستان بردسکن به شماره 91 و در مورخه 1310/10/15 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این اثر تاریخی در 20 کیلومتری جنوب بردسکن در بخش شهرآباد در میان روستائی به همین نام که بر روی ویرانه‌های بست دروازه ترشیز قدیم بنا شده قرار دارد. شواهد باستان‌شناسی مؤید آثار زیستگاهی از صدر اسلام تا سده هفتم هجری در اطراف بنا است که عبور هشتمین اختر تابناک ولایت و امامت حضرت علی بن موسی الرضا(ع) از این محل بوده است واقع شده است. مناره مزبور استوانه‌ای شکل و با ارتفاع فعلی 18 متر، و از تزئینات و نحوه آجر چینی نشان دهنده معماری به سبک شیوه رازی و 7 و 8 می باشد. بنا دارای دو کتیبه در بالا و پائین به خط کوفی است که می رساند این بنا متعلق به اواخر قرن هفتم هجری است و همچنین در داخل مناره نیز پله کانی به طور مارپیچ تعبیه شده است و معماری انتساب این اثر را به عصر سلجوقی نشان می دهد.


    برج علی آباد کشمر

        این بنا در فاصله 5 کیلومتری شمالی جاده اصلی بردسکن به شهرستان خلیل آباد در میان روستای کشمر واقع است این بناء بر فراز بقایا و آواره‌های قلعه کهن بنام کوشک بنیان شده و از دیدگاه معماری با برج رادکان قابل مقایسه است. نمای خارجی بناء در پائین هشت ضلعی و بالاترین قسمت آن دارای گنبد مخروطی و به صورت دو پوسته است که 48 نیم ستون به انضمام تزئینات هندسی از آجر و کاشی فیروزه‌ای زینت بخشی از آن شده است و این اثر بیشتر نشان دهنده اسلوب معماری در قرن هفتم است و از دیگر حوادث مهم تاریخی جنایت عظیم متوکل خلیفه عباسی است. گاه اراده سلاطین و خلفای بوالهوس، درختان تنومندی را به خاک افکنده است. به طوری که دو سرو بزرگ و بسیار برومند یکی در دیه کشمر و دیگری در فریومد از روزگار زرتشت به یادگار مانده بود. متوکل خلیفه فاسد عباسی فرمان داد تا یکی از آن دو را قطع کنند و به بغداد بفرستند عُمال با همکاری طاهربن عبدالله به قطع درخت سرو اقدام نمودند و تلاش زرتشتیان هم ثمری نداشت درخت را کندند. بیهقی می نویسد در سایه آن درخت زیادت از دوهزار گوسفند قرارگرفتی چندان مرغ گوناگون بر شاخه‌های آن مأوا داشتند که اعداد آشیان کسی در ضبط و حساب نتواند آورد. چون درخت بیفتاد در آن حدود زمین بلرزید و کاریزها و بناهای بسیار خلل کرد انواع و اصناف مرغان بیامدند چندان که آسمان پوشیده گشت و به انواع اصوات خویش نوحه و زاری کردند و شاخه‌ها و فروع آن بر هزار و سیصد شتر نهادند به سمت بغداد بردند.


    رباط کبودان

        بنای تاریخی رباط کبودان که قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد در میان روستایی به همین نام در 15 کیلومتری شمال شهر بردسکن قرار دارد. واقف این رباط حاج میرزا احمدی مجتهد بوده و به سعی و اهتمام کربلائی غلامرضا طبسی بنیان شده است شالوده رباط تا ارتفاع یک متری سنگی و با طرح و نقشه یک ایوان مشتمل بر حیاط اصلی و 16 اتاق و نمازخانه زنانه و مردانه و محل نگهداری چهارپایان اسطبل و ... می باشد. این بنا در حاشیه جاده آسفالت بردسکن به سبزوار واقع است.



    قلعه شادی آب

         این بنا از قرن پنجم تا قرن هشتم هجری قمری آباد و مسکونی بوده و هنوز مخروبه‌های آن مشهود می باشد. قلعه شادی آب به صورت کهن دژی بسیار بزرگ و در شش جهت دارای برج‌های دیده بانی و قلاور خانه بوده است و محمد حسین نامرادی که امروز در دوبیتی‌ها ذکر زبان‌ها است ساکن این قلعه بوده است. این بناء در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی بردسکن و در فاصله 6 کیلومتری شمال قلعه‌ی تاریخی، فرهنگی رحمانیه و درفاصله 9 کیلومتری شمال امامزاده الله آباد واقع است و هنوز صورت قبرهای سنتی آجر 25×25 مشهود است و در این قلعه جنگ‌های بسیاری به وقوع پیوسته است. 


    آب انبار رکن آباد

        آب انبارها نشان از سخت کوشی مردمان ایران زمین برای بهتر زیستن و پیروز شدن بر شرایط سخت جغرافیایی است که در اکثر روستاهای کویری و حاشیه کویر ایران مشاهده می گردد. این بناها در مناطق گرم و کم آب جهت تأمین آب خنک در تابستان ساخته شده است و به لحاظ معماری شایان توجه است. آب انبار رکن آباد در دوره صفویه احداث شده است و دارای سردر، پلکان ورودی، پاشیر و مخزن آب و گنبد می باشد. این بنا در سال 1386 به شماره 19117 به ثبت آثار ملی رسیده است.


    قلعه رحمانیه

         این قلعه در روستای رحمانیه و در 19 کیلومتری جنوب بردسکن قرار گرفته و بر مبنای بررسی‌های صورت گرفته قدمت آن به قرون 8 تا 12 هجری قمری برمی گردد. قلعه رحمانیه داراری پلانی دایره‌ای شکل می باشد که نحوه قرار گرفتن آن در ارتفاع مؤید این نکته است که قلعه رحمانیه یکی از ابنیه نظامی و مستحکم دوران خود بوده است. فضای داخلی نیز به صورت دایره‌ای متحدالمرکز ساخته شده است و در ساختار آن از ملات کاهگل و خشت استفاده شده است.


    مسجد جامع سیف آباد

        این بنای مذهبی در 10 کیلومتری جنوب بردسکن و در روستای سیف آباد واقع شده است. بیشترین فضای مسجد در بخش شرقی آن به صورت شبستان ستوندار با پایه‌های 4 ضلعی به ابعاد 5/1 متر شکل گرفته است. بر رأس پوشش گنبدخانه، گنبدی با ظاهر ساده و بر بالای ایوان 2 ستون کوچک آجری که نمادی از مأذنه می باشد به چشم می خورد، محراب داخل بنا و پوشش زیر گنبد با آجرهای خفته راسته تزئین شده است. بنا بر شواهد معماری مسجد جامع سیف آباد با ساختار یک ایوانی در سده 13 هجری بنیان گردیده است.


    قلعه درونه  

         قلعه دختر درونه از آثار تاریخی شهرستان بردسکن در ارتفاعات شمال درونه قرار دارد و متعلق به قرن 6 تا 9 هجری قمری است. قلعه مذکور در فهرست آثار ملی به شماره 16334 به ثبت رسیده است. مسیر دسترسی به قلعه مذکور نسبتاً صعب العبور می باشد.




    بادگیرهای باب الحکم

         روستای باب الحکم در 10 کیلومتری غرب بردسکن قرار دارد بافت سنتی نسبتاً سالم در مرکز روستا می باشد و آثار تاریخی از جمله آب انبار، حوضخانه، خانه‌های قدیمی، حمام قدیمی، قبرستان قدیمی و بادگیرهای متعددی در روستا وجود دارد.




     
سایر شهرستان ها
ورود به پنل
تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق